Ταξιδεύοντας

2015-03-18 22:40

Ταξιδεύοντας

Οροπέδιο Λασιθίου: Η διαδρομή προς το οροπέδιο Λασιθίου είναι ευχάριστη. Περνάς από το Κράσι όπου συναντάς το πιο γέρικο πλάτανο 2.500 χρόνων. Ανηφορίζοντας βλέπουμε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Κεράς. Φτάνοντας στο Λασίθι συναντάμε το μουσείο της Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται μέσα στην Μονή Βιδιανής. Υπάρχει κι άλλο μουσείο που βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο. Το λαογραφικό μουσείο χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα είναι το παλιό σπίτι του περασμένου αιώνα όπου παρουσιάζονται παλιά επαγγέλματα και το άλλο τμήμα είναι το νεοκλασικό που εκθέτονται υφαντά, στολές στρατιωτών Ά Παγκόσμιου πολέμου. Η ομορφιά του Οροπέδιου είναι οι ανεμόμυλοι.   

Αρχάνες: Οι Αρχάνες είναι ένα ωραίο χωριό στο Ηράκλειο. Είναι εύκολο να πάει κανείς εκεί με το αυτοκίνητο ή με το λεωφορείο από το Ηράκλειο. Έχει πολλά παλιά ωραία σπίτια και μια όμορφη πλατεία με δέντρα και πολλά μαγαζιά. Έχει μια παλιά εκκλησία με ωραίες εικόνες, ένα ωραίο παρκάκι και πολλά δρομάκια. Στις Αρχάνες βρίσκουμε πολύ ωραία σταφύλια και λάδι.  

Ανώγεια:  Είναι ένα ορεινό χωριό στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Βρίσκεται 40 χλμ. περίπου από το Ηράκλειο προς δυτικά. Τα αξιοθέατα στο χωριό είναι: το ηρώο στο Δημαρχείο, η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η πλατεία του Αγίου Γεωργίου το Περοχώρι, το Λαογραφικό μουσείο και ανεβαίνοντας για την σπηλιά του Δία συναντάμε το Μινωικό οικισμό της Ζωμύνθου. Πιο πάνω συναντάμε χιονοδρομικό κέντρο, λίγο πιο πάνω το οροπέδιο Νίδας και μετά τη σπηλιά του Δία. Τα προϊόντα του χωριού είναι κτηνοτροφικά δηλαδή γάλα, τυρί και κρέας. Και παλιότερα τα υφαντά. Έχει παραδοσιακές ταβέρνες, καφενεία στις πλατείες «Μεϊντάνι Περοχώρι» και ωραία ξενοδοχεία.

 Χουδέτσι: Είναι ένα χωριό 20 χιλιόμετρα από την πόλη  του Ηρακλείου. Στο χωριό μας θα δείτε το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας μέσα σε ένα μικρό καταπράσινο δάσος. Το χωριό μας έχει 1000 κατοίκους, δημοτικό σχολείο  και νηπιαγωγείο. Μπορείτε να επισκεφτείτε την πλατεία με τους  ευκαλύπτους ,το Ηρώων και το μουσείο  «Λαβύρινθος» με μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο.

Ορεινή Ναυπακτία: Από την Αθήνα είναι δύο ώρες με το αυτοκίνητο. Εκεί έζησε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Μπορούμε να μείνουμε σε ξενοδοχείο, σε πανδοχεία  και ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως το πανδοχείο «Δρυάδες» ή «ο Δούρειος Βασίλειος». Μπορούμε να αγοράσουμε μέλι, κατσικίσιο τυρί, φρέσκο γάλα και γιαούρτι. Το Μάη έχει την  γιορτή των βλάχων.  

Χερσόνησος: Στη Χερσόνησο έχει πολλές ωραίες παραλίες. Έχει πολλά μαγαζιά και πολλά ξενοδοχεία. Το καλοκαίρι έρχονται πολλοί τουρίστες για να απολαύσουν την ωραία της θάλασσα και να δουν τα ωραία της μνημεία. Έχουμε ένα ωραίο σπίτι με μια μεγάλη αυλή και στο πίσω μέρος της αυλής έχουμε του σκύλο μας.  Η Χερσόνησο είναι μια ωραία πόλη

Μοχός:  Έχει μια μεγάλη πλατεία στο κέντρο του χωριού, που έχει πολλές ταβέρνες  και καφετέριες. Απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη θάλασσα και λίγα χιλιόμετρα από το οροπέδιο Λασιθίου. Το χωριό μου συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γι’ αυτό είναι όμορφο όλες τις εποχές.

 Θεσσαλονίκη: Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας. Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλες πλατείες, πολλές βυζαντινές εκκλησίες, βυζαντινά τείχη και το Λευκό Πύργο. Έχει επίσης όμορφο λιμάνι και μεγάλη παραλία. Έχει πολλές πολυκατοικίες, πολλά αυτοκίνητα και πολλά μαγαζιά. Στη Θεσσαλονίκη είναι όμορφο το δάσος του Σέϊχ Σου με το Ζωολογικό κήπο. 

Φεύγουμε από το Ηράκλειο. Περνάμε Αγία Βαρβάρα, Αγίους Δέκα, Καπαριανά, Μοίρες, Βόρους,  Φανερωμένη και φτάνουμε στα Σκούρβουλα. Το χωριό μου έχει την εκκλησία που την λένε Υπαπαντή του Χριστού. Έχει πολλά καφενεία και σπίτια. Ακόμα έχει το φράγμα που μέσα εκεί έχει πάπιες και πηγαίνουν όλοι για να δουν και εγώ όταν πάω περνάω πολύ ωραία.  

Γούβες: Είναι κοντά στο Ηράκλειο. Έχει πολλά ξενοδοχεία, πολλές παραλίες και δύο εκκλησίες. Έχει ζαχαροπλαστείο και καφετέριες, ταβέρνες και κάμπινγκ. Έχει πολλά σπίτια με λουλούδια και δέντρα. Έχει σουπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, φαρμακεία, έχει ιατρικό κέντρο, βιβλιοπωλείο, έχει τουριστικά μαγαζιά. Κοντά στο χωριό μου είναι το ενυδρείο Κρήτης. Στην περιοχή των Γουβών έχουμε το σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής. 

Ηράκλειο: Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης. Μπορεί κανείς να δει το όμορφο λιμάνι του Ηρακλείου και το κάστρο που λέγεται Κούλες. Έχει καταπληκτικές παραλίες και ταβέρνες με παραδοσιακά φαγητά. Επίσης έχει πολλά μουσεία και αρχαίους τόπους όπως το παλάτι της Κνωσού.  Είναι μία πόλη που  ο κόσμος θα περάσει πολύ ωραία.  Μπαίνοντας στην πόλη μας στο Ηράκλειο συναντάμε το πανέμορφο λιμάνι μας προχωρώντας προς το κέντρο του Ηρακλείου υπάρχουν τα τουριστικά μαγαζιά. Είναι το ωραίο συντριβάνι στα Λιοντάρια. Επίσης, υπάρχουν τα αγάλματα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας και της Αρετούσας στην πλατεία Κορνάρου. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Γ1 τάξη