Άρθρα Μαθητών

  
Εδώ θα βρείτε  άρθρα από μαθητές/μαθήτριες του 53ου και 54ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου (Κρήτης).
 

Παροιμίες του Φλεβάρη

 

·         Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού.

 

·         Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό.

 

·         Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίζει, πάλι ή άνοιξη μυρίζει μα κι αν τύχη να θυμώσει, μες στα χιόνια θα μας

 

·         Φλεβάρη μήνα κοίταγε ήλιο και φεγγάρι, πάρε και γνώμη από αστρί και κάνε ό,τι βγάλει.

 

·         Τα χιόνια του Φλεβάρη, βγάζουν τον Μάρτη παλικάρι.

 

·         Φλεβάρης, κουτσοφλέβαρος, έρχεται κούτσα κούτσα, όλο νερά και λούτσα.

 

·         Ο Φλεβάρης αν θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει.

 

Ο Φεβρουάριος ονομάζεται και Φλεβάρης.

 

Ο λαός μας τον αποκαλεί Κουτσοφλέβαρο, επειδή έχει 28 ημέρες και κάθε τέσσερα χρόνια 29. Κάθε τέσσερα χρόνια που έχουμε δίσεκτο έτος, ο λαός μας πιστεύει ότι είναι κακότυχο.  Λέγεται επίσης Φλιάρης,  Ληψομήνας, Κουτσός, Κουτσούκης ή Μικρός (Κύπρος). Στον πόντο το Φεβρουάριο τον ονόμαζαν συνήθως Κούντουρος, γιατί έχει κοντή ουρά, αφού είναι λειψός σε σχέση με τους άλλους. Επίσης σε κάποια μέρη λεγόταν Κούτσουρος, διότι κατά κάποιο τρόπο είναι κουτσουρεμένος.

Παιχνίδια στην αυλή

Τα αγαλματάκια

 

Τα αγαλματάκια παίζονται από τρία παιδιά και πάνω.

 

Ένα παιδί τα φυλάει και κλείνει τα μάτια. Κρατά κλειστά τα μάτια του και λέει τη φράση: "Αγαλματάκια αγαλματάκια, μέρα ή νύχτα;"

 

Όσο λέει τη φράση και κρατά κλειστά τα μάτια τα άλλα παιδιά κινούνται.

 

Όταν τα ανοίξει όλοι πρέπει να είναι ακίνητοι. Αν κάποιο παιδί εκείνη τη στιγμή που ανοίγει τα μάτια του κινηθεί τα φυλάει εκείνο.

 

Το γαϊτανάκι

 

Το γαϊτανάκι αποτελείται από ένα ξύλινο κοντάρι. Στην κορυφή του είναι πιασμένες αρκετές  πολύχρωμες κορδέλες, που είναι μακριές. Κάθε κορδέλα την κρατάει ένα παιδί και τραγουδώντας κάποιο τραγούδι γυρνάει γύρω γύρω.

Το ένα παιδί περνάει τη μια φορά μέσα και την άλλη από έξω από το άλλο παιδί και έτσι οι κορδέλες πλέκονται πολύχρωμες πάνω στο κοντάρι δημιουργώντας διάφορα χρωματιστά σχέδια.

 

Η μουσική

 

Η μουσική παίρνει όνομά της από τις εννέα Μούσες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η μουσική ως τέχνη, έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί με ήχους, τι σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ψυχικές του καταστάσεις.

Κάποιοι ορίζουν τη μουσική ως τέχνη και επιστήμη των ήχων με σκοπό τη ομορφιά και την έκφραση των σκέψεων και συναισθημάτων. Ένας συνθέτης, ο Έντγκαρ Βάρες, χαρακτηρίζει τη μουσική ως οργανωμένο ήχο. Όργανα της κλασικής μουσικής είναι το πιάνο, η άρπα το βιολί, η βιόλα, το βιολοντσέλο, το κοντραμπάσο και όλα τα χάλκινα και ξύλινα πνευστά.

Προϊστορική εποχή

Οι φήμες για την μουσική αυτής της εποχής βασίζονται σε ευρήματα που προέρχονται από διάφορους παλαιολιθικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως οστά νε μακριές τρύπες, αυλοί με επτά τρύπες και έγχορδα όργανα έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους του πολιτισμού της κοιλάδας Ίντους. Η Ινδία έχει μία από τις παλαιότερες μουσικές παραδόσεις του κόσμου. Οι αρχαιότερες συλλογές προϊστορικών μουσικών οργάνων έχουν βρεθεί στην Κίνα και χρονολογούνται μεταξύ των 7000 και 6600 π.Χ

Στην Αρχαία Ελλάδα

Κατά την αρχαϊκή και κλασική εποχή, η μουσική αφορούσε περισσότερο την λυρική ποίηση. Η μουσική της Αρχαίας Ελλάδας ήταν ένα κομμάτι του αρχαιοελληνικού θεάτρου. Χρησιμοποιούσαν μουσικά όργανα, όπως ο αυλός, η λύρα, και ιδιαίτερα η κιθάρα. Η μουσική ήταν σημαντικό μέρος της αρχαιοελληνικής παιδείας, όπου  τα αγόρια ξεκινούσαν μουσικές σπουδές από έξι χρονών. Η αρχαιοελληνική μουσική θεωρία περιελάμβανε τους τρόπους , οι οποίοι αποτέλεσαν τη βάση για τη δυτική θρησκευτική και κλασική μουσική. Αργότερα, η αρχαιοελληνική μουσική επηρεάστηκε από τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή αυτοκρατορία , καθώς και από τη μουσική της Ευρώπης.

από την Ελίνα Κουκουλάκη Πατεράκη- Στ΄2

 

 Ανακύκλωσε - Μπορείς

Η ομάδα μας σας  καλεί να ανακυκλώσετε ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια με σκοπό να πάρουμε το πώμα τους. Το μπουκάλι αντί να το πετάξουμε στα σκουπίδια μπορούμε να το πετάξουμε στον κάδο ανακύκλωσης. Αυτή η διπλή πράξη επιφέρει πολλά κέρδη . Πρώτον σώζουμε τον πλανήτη μας και δεύτερον σώζουμε το συνάνθρωπό μας επειδή τα κέρδη διατίθενται στην αγορά εξοπλισμού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ζητάμε τη βοήθειά σας , είμαστε ενεργοί πολίτες. Το σχολείο μας έχει έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία και ειδικοί κάδοι  περισυλλογής της εν λόγω προσπάθειας θα τοποθετηθούν κάδοι σε κοινόχρηστους χώρους του σχολικού κτηριακού συγκροτήματος.

Τεχνολογία- Ειδήσεις

Και φέτος η Google έχει φτιάξει την λίστα με τα τοπ 5 παιχνίδια του Play Store. Στην πρώτη θέση όπως και πέρυσι βρίσκεται το Subway Surfers, το κλασικό παιχνίδι της Kiloo παίρνει και φέτος την πρωτιά. Ειδικά αν ζωγραφίσεις γκράφιτι σε τοίχους θα λατρέψεις το συγκεκριμένο. Στην δεύτερη θέση, ένα παιχνίδι που έχει σπάσει τα downloads, το Candy Crash Soda Saga, ένα παιχνίδι που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο από τους δημιουργούς του κλασικού Candy Crash Saga. Το παιχνίδι δεν έχει πολλές διαφορές με την πρώτη έκδοση αλλά αξίζει να το παίξουμε. Στην Τρίτη θέση ένα παιχνίδι γνωστό σε όλους μας, το Pou. Το Pou, το αγαπημένο παιχνίδι της Ζakeh περί φροντίδας ενός πλάσματος που ονομάζεται Pou, έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους το 2013 όσο και το 2014. Αν θέλετε αδελφάκι που να μη σας πρήζει αρκεί να παίξετε αυτό το παιχνίδι. Στην τέταρτη θέση είναι ένα παιχνίδι που κυκλοφόρησε στις 10 Δεκεμβρίου και έχει γίνει διάσημο σε 10 μέρες. Και αυτό είναι το Marvel Contest of Champions. Το παιχνίδι αυτό όπως καταλάβατε έχει να κάνει με τους ήρωες της Marvel. O Hulk, o Spiderman, o Iron-Man αλλά και άλλοι μονομάχοι υπέρ του καλού που πηγαίνουν ενάντια σε κακούς. Αξίζει να το παίξετε εάν είστε φανατικοί των σούπερ-ηρώων. Στην πέμπτη θέση το Temple Run 2. Το παιχνίδι σε στυλ subway surfers κυκλοφόρησε πριν από δύο χρόνια είναι από τα διασημότερα παιχνίδια των App Store.

από τον Γιώργο Μανωλαράκη- Στ΄2

 

Ο Πλέι μέικερ ή Πόιντ γκαρντ, που αναφέρεται επίσης ως το ένα

 

Ο Πλέι μέικερ ή Πόιντ γκαρντ, που αναφέρεται επίσης ως το ένα, είναι συνήθως ο καλύτερος χειριστής της μπάλας στην ομάδα και καλός στις πάσες. Είναι συχνά υπεύθυνος για τη δημιουργία παιχνιδιού, καθιστώντας τη θέση ισοδύναμη με εκείνη του κεντρικού πλέι μέικερ στο ποδόσφαιρο. Οι καλοί πόιντ γκαρντ βοηθούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της ομάδας και γενικά έχουν μεγάλο αριθμό ασίστ. Ο πόιντ γκαρντ είναι συνήθως ο πιο κοντός παίκτης στην ομάδα. Σε επίπεδο ΝΒΑ, συνήθως είναι μεταξύ (1,83 μ) και (1,93 μ) ενώ στην Ευρώπη, κυμαίνεται από (1,80 μ) έως (1,93 μ).

 

Τι σημαίνει μπάσκετ…; Είναι ζωή blove; Είναι ένας τρόπος εκτόνωσης; Παιχνίδι Στρατηγικής…

 

Κάποτε με ρώτησε ο Παπαλοκας στο camp και εγώ δεν ήξερα τι να του πω… Και συμπληρώνει πως «για να γίνεις καλός παίκτης πρέπει να ξέρεις...»

 

Και όταν τον ρώτησα τι σημαίνει αυτό για εκείνον μου είπε....

 

«Δεν ξέρω»

 

Τι σημαίνει για καθένα από εμάς το μπάσκετ;

 

Για εμένα προσωπικά το μπάσκετ είναι ένας τρόπος εκτόνωσης...

 

Περνάω καλά όταν παίζω μπάσκετ… Βρίσκομαι με φίλους… Υπάρχει ανταγωνισμός και όλα τα σχετικά..!

 

Αλλά τι γίνετε όταν το μπάσκετ σταματάει να γίνετε χόμπι και γίνετε επάγγελμα;

 

Από τον Γριβάκη Κύριλλο- Στ΄2

 

 

  Γιουβαρλάκια

Τι χρειαζόμαστε:

ü  500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

ü  1 κρασοπότηρο ρύζι νυχάκι (6 κουταλιές σούπας)

ü  1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο

ü  1 χούφτα μαϊντανό

ü  2 αυγά

ü  αλάτι

ü  πιπέρι

ü  1/2 κουταλάκι ΚΥΜΙΝΟ

ü  2 λεμόνια μεσαία

ü  1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

 

Πώς το κάνουμε:

1. Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, αλάτι (2-3 πρέζες) πιπέρι, το κύμινο, το ρύζι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το τριμμένο κρεμμύδι και ένα αυγό.

2. Αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά, και τα βάζουμε στο ψυγείο (συντήρηση) μίση με μια ώρα.

3. Σε μια κατσαρόλα, μεγάλη, βράζουμε νερό, προσθέτοντας αλάτι και την μίση κούπα με το λάδι.

4. Πλάθουμε τον κιμά σε μετρία μπαλάκια, και καθώς το νερό έχει πάρει βράση, τα τοποθετούμε μέσα. Τα αφήνουμε να βράσουν 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σε ένα μπολ, χτυπάμε ένα αυγό και αμέσως μετά προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια (συνεχίζοντας το χτύπημα). Παίρνουμε την κουτάλα, και προσθέτουμε 3-5 κουτάλες από την ζεστή σούπα πολύ αργά για να μη κόψει το αυγολέμονο, χτυπώντας το μίγμα με γρήγορες κινήσεις.

6. Κατόπιν, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις, αυξάνοντας πάλι την φωτιά (μεσαία σκάλα). Αφήνουμε να πάρει μια βράση λίγο παραπάνω από 5 λεπτά

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να βάλουμε περισσότερο μαϊντανό, αλάτι ο κιμάς "τραβά", οπότε χαλαρά 3 πρέζες.

Μπορούμε να μην βάλουμε το μίγμα στο ψυγείο, αλλά έτσι απλώνονται καλύτερα τα μυρωδικά.

Άλλοι βάζουν 60-40 κιμά μοσχαρίσιο-χοιρινό

από τον Γιώργο Μανωλαράκη- Στ΄2

 

 

Κάντε λήψη των άρθρων από εδώ (σε μορφή pdf)

για λήψη Τεχνολογία για προβολή Τεχνολογία