Πλανήτης Άρης: Ωκεανός κάλυπτε την επιφάνεια του κατά 20%

2015-03-08 21:58

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Goddard, ο Κόκκινος Πλανήτης κάποτε είχε περισσότερο νερό στην επιφάνεια του από όσο βρίσκουμε στον Αρκτικό Ωκεανό στην Γη.

aris okeanos

Νερό με τη… σέσουλα είχε κάποτε ο πλανήτης Άρης στην επιφάνεια του, καθώς υπήρχε ένας ολόκληρος ωκεανό, που κάλυπτε το 20% της επιφάνειας του. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA. Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο ο πλανήτης έχασε όλο αυτό το νερό, που διέφυγε στο διάστημα.

Όπως είναι γνωστό, η διαμόρφωση της επιφάνειας του πλανήτη, οφείλεται στο νερό και πρέπει να διέθετε ζεστό και υγρό κλίμα. Η Αμερικάνική Διαστημική Υπηρεσία έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τον Κόκκινο Πλανήτη, αφού τα τελευταία χρόνια μελετάει την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του με την βοήθεια δορυφόρων και ρόβερ, ενώ ετοιμάζει και επανδρωμένη αποστολή στο μέλλον. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Goddard, ο Κόκκινος Πλανήτης κάποτε είχε περισσότερο νερό στην επιφάνεια του από όσο βρίσκουμε στον Αρκτικό Ωκεανό στην Γη. Οι ερευνητές λένε πως ο πλανήτης Άρης έχασε το 87% του νερού στο διάστημα.

Μόρια βαρέως ύδατος

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρία είδη παρατηρητήριων υπερύθρων για να μετρήσουν τα μόρια νερού στην ατμόσφαιρα του Άρη.
Τα μόρια βαρέως ύδατος, περιέχουν ένα βαρύ ισότοπο υδρογόνου, που έχει την ονομασία Δευτέριο, το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στους παγωμένους πόλους του Άρη, δείχνοντας ότι ο Άρης έχασε τεράστιες ποσότητες νερού στο διάστημα.
Τα μόρια του είδους παγιδεύονται στην ατμόσφαιρα του Άρη, ενώ τα μόρια υδρογόνου στον υδάτινο κύκλο του Άρη δραπετεύουν στο διάστημα.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με την αντιστοιχία του φυσιολογικών μορίων νερού (H2O) και των μορίων βαρέως ύδατος (HDO) που είχαν παγιδευτεί σε ένα μετεωρίτη από τον Άρη πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι πριν από περίπου 4,3 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης είχε τόσο νερό που κάλυπτε το 20% της επιφάνειας του. Ο ωκεανός του σε σημεία έφτανε τα 1500 μέτρα βάθος.